Jonge schakers maken Bokashi

Bij Mustapha’s Schaakschool in Amsterdam hebben de kinderen niet alleen een meesterbrein, ze blijken ook nog eens hele groene vingers te hebben! Hier wordt namelijk Bokashi gemaakt van etensresten.

De Schaakschool is onderdeel van Stichting Schaakschool Indische Buurt en heeft haar wortels in een bewonersinitiatief van Mustapha Eljarmouni. In 2007 is hij gestart met het geven van schaaklessen. Dit bewonersinitiatief is in de loop der jaren uitgegroeid tot een jongvolwassen buurtgerichte organisatie met een diversiteit aan activiteiten en projecten, die zich richt op alle buurtbewoners, in alle leeftijdscategorieën.

Het fermenteren wordt begeleid door Rudy Klaassen, een groene innovator en verbinder in hart en nieren. Rudy vertelt: ‘Ik ondersteun niet alleen docenten die lesgeven op technasia, econasia en andere plekken waar praktijkopdrachten een belangrijke plek innemen, maar ga net zo graag aan de slag met medewerkers van jouw lokale gemeente. Ik werk met onderwijsinstellingen, overheden, organisaties, ondernemers en buurtbewoners.’

Samen bokashi maken
De kinderen en vrijwilligers van Mustapha’s Schaakschool leren met Rudy over wormhotels, compost en bokashi. Al hun etensresten wordt gefermenteerd en uiteindelijk in moestuinbakken verwerkt. ‘Door je afval te composteren en te fermenteren en deze terug te brengen in de bodem creëer weer een vruchtbare grond waardoor de planten minder kwetsbaar zijn voor ziekten en plagen en zo minder last hebben van droogteverschijnselen, vertelt Rudy”. ‘Het is tijd om weer goed voor de aarde te gaan zorgen en de bodem van een hoog organisch stof gehalte te voorzien. Bij Mustapha’s Schaakschool hebben ze dat goed begrepen en weten ze hoe ze de afvalstoffen kunnen gebruiken om er voedsel op te kweken.

Naast het gemak heeft bokashi zijn er nog meer voordelen. Het gaat sneller dan de traditionele composthoop, het stinkt niet, tijdens het fermentatieproces komt minder CO2 vrij en is er koolstofvastlegging in de bodem. En je produceert maar liefst 40% minder afval. Rudy pleit dan ook voor bokashi op grote schaal. “Als wij in Amsterdam collectief bokashi maken met ingezamelde voedselresten kunnen we echt toonaangevend zijn. En het zou ook zomaar een antwoord kunnen zijn op de huidige meeuwenoverlast en rattenproblematiek.”

Lees meer over de activiteiten van Rudy Klaassen en Mustapha’s Schaakschool.