Bijen


Vele decennia lang hebben imkers chemicaliën en synthetische stoffen gebruikt om Varroa bestrijden. Deze bestrijdingsmiddelen zijn nu wettelijk verboden. Gelukkig bieden we een goed alternatief voor imkers die met dit probleem kampen:
BeeWellness & BeeFood. Deze producten zijn gemaakt van EM® en 100% natuurlijk. Ze bieden een waardevol alternatief voor chemische stoffen.

BeeWellness®
BeeWellness® is een 100% natuurlijk middel voor bijen op basis van Effectieve Micro-organismen (EM®). Door de bijenkast te behandelen met BeeWellness® voeg je nuttige en bijvriendelijke micro-organismen toe. Deze Effectieve Micro-organismen belemmeren de groei van schadelijke bacteriën en schimmels in de bijenkast en op de bij zelf en versterken hun natuurlijke weerstand.
Door het inspuiten van de bijen en de vliegplank, nemen de bijen deze Effectieve Micro-organismen ook terug mee naar de natuur en hun directe leefomgeving of habitat.

Varroa
Er worden dikwijls chemische middelen gebruikt om de Varroa-mijt te bestrijden. Op deze manier wordt ook het microklimaat in de kast aangetast en verzwakt. Hierdoor verwijder je niet alleen ziekteverwekkers maar ook de nuttige micro-organismen en kunnen schadelijke bacteriën zich ongestoord vestigen.
Door het toevoegen van BeeWellness® geef je tegengewicht tegen de schadelijke bacteriën en schimmels en wordt het natuurlijk evenwicht hersteld. Bovendien herstel je het microklimaat na jarenlange chemische behandelingen.

BeeWellness® bestrijdt niet direct de Varroamijt. Het draagt bij aan een gezonde balans. Wanneer een bij aangetast is door de Varroa-mijt heeft de bij verschillende perforaties in het pantser. Op deze plaatsen is de bij vatbaarder voor ziektes. Wanneer je het volk bespuit met BeeWellness® ga je positieve bacteriën toevoegen op de bij zelf en dus ook rond deze perforaties. Zo krijg je een ziekteonderdrukkend effect.

Toepassing
• Besproei de kast, ramen, bodem en het dak bij in gebruik name van oude en nieuwe kasten (ook bij de start van het seizoen en tijdens het seizoen).
• Wekelijks besproeien van de vliegplank
• Varroa: de kast en de bijen bespuiten na elke chemische en synthetische behandelingen.
• Voederbak en suikerdeeg besproeien
• Besproeien van het bijenvolk tijdens een controle kalmeert en zorgt voor minder stress.

BeeWellness® is verkrijgbaar een spray van 150 ml en een spuitflacon van 1 liter. De spray bevat uiteraard geen schadelijke drijfgassen.


BeeFood®
BeeFood® bevordert fermentatie van voedsel en het welzijn van bijen en broed. Het bevat nuttige micro-organismen die bescherming bieden aan de bij. BeeFood® voeg je toe aan suikersiroop of stuifmeelvervangers.

Fermentatie voedsel
Stuifmeel, de belangrijkste voedselbron en bouwsteen van onze bijen moet een fermentatie ondergaan opdat het broed dit zou kunnen opnemen. Een normale fermentatie van stuifmeel neemt tot twee weken in beslag, door invloeden van milieu bedreigende producten kan ook hier dit fermentatieproces vertraging oplopen. Zo komt de cyclus van een bijenkolonie extra onder druk. Door BeeFood® toe te voegen aan de stuifmeelvervangers wordt de fermentatie hiervan bevorderd. Bovendien zullen de larven de stuifmeelvervangers beter opnemen en dit, samen met opname van de goede bacteriën, ondersteunt de vitaliteit van het broed. De effectieve micro-organismen bevorderen de darmflora. Het toedienen van BeeFood® werkt ondersteunend tijdens een aanpak voor Nosema.

Toepassing
• 40 ml of 4 dopjes toevoegen aan 1 kg stuifmeelvervanger.
• 20 ml of 2 dopjes toevoegen aan 5 liter suikersiroop.

Bevat water, melasse en de volgende micro-organismen:
• 105 CFU/g Lactobacillus plantarum ATCC 8014
• 104 CFU/g Lactobacillus casei ATCC 7469
• 104 CFU/g Saccharomyces cerevisiae IFO0203

Houdbaarheid
1 jaar na productiedatum en 1 maand na opening. Bewaren op kamertemperatuur.
BeeFood® is verkrijgbaar in flesje van 250 ml.