Bij de klassieke methode wordt de mest verzameld en op een hoop gelegd. Daar blijft de mest onaangeroerd liggen in een zuurstofrijke (aerobe) omgeving. Deze methode veroorzaakt oxidatie en een aanzienlijke verhoging van de temperatuur. Dit leidt tot een sterk verlies van voedingsstoffen en energie. Mest van paarden, geiten en schapen is zeer geschikt om Bokashi van te maken.
Bokashi is een Japans woord en staat voor het fermenteren van natuurlijke materiaal zoals maaisel, snoeiresten en ook (paarden)mest. Bokashi is een hoogwaardige voorverteerde voeding voor de bodem. Het is rijk aan voedingsstoffen en bio-actieve stoffen zoals anti-oxidanten en vitaminen en stimuleert een actief bodemleven.
Door organisch materiaal te fermenteren behoudt u bijna alle voedingsstoffen en breekt u ook het houtachtige en vezelige materiaal af. Dit hele proces kan in slechts 8 weken plaatsvinden, maar zoals bij de meeste fermentaties geldt ook hier: hoe langer je het laat staan, hoe beter.
In tegenstelling tot andere afbraakmethoden laat Bokashi geen broeikasgassen vrij in de atmosfeer. Ook komt er bij Bokashi geen schadelijk vocht vrij. Bokashi vermindert uw ecologische voetafdruk terwijl alle voedingsstoffen worden gebonden. Zo creëert u zelf een voorverteerd, nutriëntrijk voedsel voor de bodemvruchtbaarheid te versterken.
Voordelen van het gebruik van Bokashi:
• Optimale voeding voor de bodem
• Verhoogt de organische stof
• Hergebruik van eigen reststromen
• Behoud van voedingsstoffen en energie
• Vermindering CO2 emissie
• Bevordert het herstel en behoud van een gezonde bodem
• Voedt de bodembiologie en stimuleert een actief bodemleven
• In minimaal 8 weken klaar
Creëer stabiele, nutriëntrijke, voorverteerde voeding voor de bodem
Het gebruik van meststoffen, chemicaliën, grondbewerking en de overbezetting van weilanden kunnen een overheersing van schadelijke micro-organismen (slechteriken) bevorderen in de stal, de bodem en het voer. Dit tast de gezondheid van uw paard aan. EM® maakt gebruik van het fermentatieprincipe. Organische resten worden afgebroken en omgezet in nuttig gefermenteerd materiaal. Dit proces breekt complexe organische structuren af tot hun samenstellende delen, die gemakkelijk door de plant worden opgenomen. Bovendien produceren de nuttige micro-organismen en metabolietproducten zoals vitaminen, enzymen, antioxidanten.
Voordelen van fermentatie
• Efficiënt in de omzetting van organisch materiaal
• Verbetert het stalklimaat met minder vliegen
• Voorkomt ammoniak en verrotting
• Bevordert het microbiële evenwicht in de bodem
• Verbetering van de chemische, fysische en biologische eigenschappen van de bodem
Om Bokashi te maken heeft u het volgende nodig
• Microferm start het fermentatieproces. Dit is een vloeistof dat bestaat uit diverse nuttige bacteriën, schimmels en gisten; ook wel Effectieve Micro-organismen (EM®) genoemd. Microferm bevordert de omzetting van organisch materiaal zodat het beter benut kan worden.
• Aegir zeeschelpenkalk voorkomt pH schommeling en zorgt voor een stabiele pH. Ook is het rijk aan diverse sporenelementen. Dit werkt ook door op het land na uitrijden van de Bokashi.
• Edasil kleimineralen binden vocht en belangrijke mineralen en andere nutriënten die tijdens het fermentatieproces vrijkomen.
• Stevig landbouwplastic om de hoop af te dekken.
Dosering
Benodigdheden voor 1 ton paardenmest (en/of ander organisch materiaal, houtkrullen zijn minder geschikt).
• 2 liter Microferm (250 ml Microferm aanlengen met 10 liter water). Met een gieter over iedere laag aanbrengen.
• 12 kg Aegir zeeschelpenkalk
• 12 kg Edasil kleimineralen
Vochtigheid
Het materiaal dat je gebruikt moet voldoende vocht bevatten zodat de micro-organismen zich kunnen verplaatsen en hun werk kunnen doen. Als het materiaal te droog is, dan Microferm verdunnen in wat meer water. Als je in het vochtige materiaal knijpt dan mag er geen vocht uitsijpelen. Vocht % van 35-65 is ideaal.
Bokashihoop opbouwen
Voor kleine tot middelgrote hopen werkt de volgende “lasagne” methode goed.
1. Verdeel een laag van 20-30 cm stalmest op de grond (of beton).
2. Verdeel gelijkmatig (verdunde) Microferm, Aegir en Edasil op de laag.
3. Herhaal stap 1 tot 3 totdat al het organisch materiaal is gebruikt.
4. Dek de hoop altijd zorgvuldig af met plastic zodat er geen lucht meer bij kan komen. Laat het minstens 10-12 weken fermenteren.
Verwerken op de weide
Als de Bokashi klaar is kan het met de kunstmeststrooier over de weide verdeeld worden. Goed gefermenteerd materiaal zal in plukjes uiteenvallen en in een korte tijd verteren.
Breng 10-20 ton per hectare. Het is ideaal om Bokashi in het voor- of najaar uit te rijden, minimaal 2 weken voor het zaaien. In het geval van weiden is het beter om de Bokashi in de herfst mee te verdelen.
Bokashi is niet gevaarlijk voor dieren, maar om het gras optimaal voedingsstoffen te laten opnemen uit de Bokashi, wordt aangeraden de dieren een tijdje uit de wei te halen.