Bokashi thuis maken

Met de Bokashi-keukenemmer fermenteer je je eigen keukenresten in huis. Door keukenresten te mengen met Bokashi Starter en afgesloten in de keukenemmer te bewaren, ontstaat er waardevol organisch materiaal. De Effectieve Micro-organismen aanwezig in de Bokashi Starter zorgen ervoor dat de aanwezige verse keukenresten fermenteren i.p.v. rotten. Rotting en stank krijgen in dit fermentatieproces geen schijn van kans. In ruil krijg je goede voeding voor het bodemleven.

Hoe maak je Bokashi?
1. Verdeel zo’n 20 ml Bokashi Starter op het rooster van de keukenemmer.
2. Snij de keukenresten in stukjes tot max. 5 cm.
3. Breng een laagje van 5 cm verse keukenresten in de emmer.
4. Verdeel 40 ml Bokashi Starter op de keukenresten.
5. Druk de keukenresten stevig aan.
6. Sluit de Bokashi-emmer goed af met het deksel.
7. Herhaal dit proces tot de emmer vol is.
8. Tap dagelijks of om de dag het verzamelde sap af. Het kan ongeveer een week duren voordat het eerste vocht afgetapt kan worden. De hoeveelheid vocht hangt af van welke resten in de emmer zijn verwerkt. Veel fruit geeft bijvoorbeeld veel vocht.
9. Laat minstens 2 weken fermenteren.
10. De Bokashi is klaar wanneer het een zoetzure geur heeft. De keukenresten zijn nauwelijks van structuur en uiterlijk veranderd.

 

Wat te doen met het Bokashisap?
Het afgetapte Bokashisap is ideaal als plantenvoeding en enten van het bodemleven voor tuinplanten. Het is rijk aan goede micro-organismen, nutriënten en alle nuttige stoffen die vrijkomen bij het fermentatieproces.
Het sap is wel wat zuur. Verdun het Bokashi-sap daarom minimaal 1/100 met water (dat is 10 ml op 1 liter water). Het afgetapte sap kun je het beste meteen gebruiken. In het toilet/afvoerbuizen werkt het tevens als een natuurlijke reiniger en voorkomt verstopping.

In de bodem
De Bokashi kan nu rechtstreeks worden ingewerkt in de bodem van de (moes)tuin. Graaf een geul of gat (10 cm diep) en breng 1 kg Bokashi per 1 m2 aan. Dek het dan weer af met een laagje aarde. Wacht twee weken met zaaien of poten. Want anders zou het zaadje ook gaan fermenteren.
Als je het tussen de planten door verwerkt, houdt dan ca. 10 cm afstand tot de wortels. Hoe warmer hoe sneller de Bokashi wordt verteerd door het bodemleven. Op slechte, arme gronden kun je in jet voor – en najaar 1-2 kg/m2 verwerken.

Verwerken in potten en bakken
Meng de Bokashi met aarde in een pot van aardewerk. Zet die een paar weken of maanden omgekeerd op de bodem. De Bokashi zal hierin verteren tot een soort Bokashi-potgrond. Regenwormen kunnen zo vanuit de bodem de pot in. Meng wat Bokashi door de (pot)grond in bloembakken. Wacht twee weken voordat je gaat zaaien of planten.

Verwerken in de compost
Meng de Bokashi in laagjes door de compost. Zo werkt het als een compostversneller en verrijkt het de compost.