Potstal

Het stalmanagement maakt een belangrijk deel uit van het kringloopconcept dat Agriton nastreeft. Met een goed opgebouwde biostal bespaar je op beddingmateriaal en werkuren. De infectiedruk ligt lager dan in een klassieke stal en de gefermenteerde mest bevat tot twee keer meer voedingswaarde dan gecomposteerde mest.

Hoe start je een biostal op?
Maak eerst de keuze tussen het ‘uitmesten’ of ‘potstal’ principe. de opstart is gelijklopend, maar de  handelingen nadien verschillen. Bij uitmesten gaat men fermenteren op de mesthoop, bij een potstal gebeurt dit in de stal zelf. In een potstal trappen de paarden de mest aan waardoor er zuurstofarme omstandigheden gecreëerd worden. Zo kan de fermentatie in de potstal opgestart worden.

Werkwijze opstart:

  1. Vernevel Microferm op de stalvloer.
  2. Breng een laag strooisel aan (stro, hennep, vlaslemen…). Gebruik liever geen houtachtig materiaal omdat dit moeilijker fermenteert.
  3. Breng een laagje Vulkamin aan voor vochtabsorptie.
  4. Breng een laag beddingmateriaal aan (tarwestro, olifantsgras…).
  5. Vernevel Microferm over het beddingmateriaal.

Werkwijze onderhoud:

6. Afhankelijk van het gekozen systeem worden de mestbollen al dan niet dagelijks verwijderd. In beide gevallen wordt er dagelijks nieuw beddingmateriaal voorzien en wordt het beddingmateriaal tweemaal per week met Vulkamin bestrooid om de natte plekken te behandelen.
7. Vernevel drie maal per week Microferm over het beddingmateriaal.

Dosering voor 12 m2

Vulkamin
– Start: 3 kg/12 m2
– Onderhoud: 500-750 gr verdelen op natte plekken

Microferm
– 50 ml Microferm + 950 ml water (5% oplossing)
– Twee keer per week vernevelen