Bokashi maken in horeca of zorginstelling

 

Met een inhoud van 120 liter is de Bokashi container uitermate geschikt voor het fermenteren van grotere hoeveelheden etens- en/of tuinresten. Ideaal voor bijvoorbeeld grote (buurt)tuinen, restaurants en zorginstellingen.
Etensresten kunnen dagelijks verzameld en verwerkt worden in de container. Gekookt voedsel, aardappelschillen, citrusvruchten, kleine botjes en graatjes en koffiedik mogen ook in de Bokashi container! Houtige stengels fermenteren beter als ze zijn fijngemaakt met bijvoorbeeld een shredder.

De werkwijze voor etensresten is hetzelfde als bij de Bokashi emmer. De aanwezige Effectieve Micro-organismen in de Bokashi Starter zorgen ervoor dat de aanwezige verse keukenresten fermenteren i.p.v. rotten. Rotting en stank krijgen in dit fermentatieproces geen schijn van kans. In ruil daarvoor krijg je goede voeding voor het bodemleven.

Voor tuinresten adviseren we het toevoegen van Microferm, Aegir zeeschelpenkalk en Edasil kleimineralen (zie ook “Bokashi maken van tuinresten”). Houtig materiaal fermenteren beter als ze zijn verkleind met bijvoorbeeld een schredder.

Werkwijze
• Snij de keukenresten in stukjes van maximaal 5 x 5cm.
• Verdeel een kleine hoeveelheid Bokashi Starter op de het rooster van de Bokashi-container.
• Breng een laag van ca. 5 cm verse keukenresten in de container.
• Strooi opnieuw een handvol Bokashi Starter op de keukenresten en druk alles stevig aan.
• Sluit de Bokashi container goed af met het deksel.
• Herhaal dit proces tot de container vol is.
• Laat de resten in de container nog 2 weken fermenteren met de deksel gesloten. De bovenste laag heeft nog tijd nodig.
• De Bokashi is klaar wanneer het een zoetzure geur heeft. De keukenresten zijn nauwelijks van structuur en uiterlijk veranderd.

Verwerken in de bodem
Verwerk de Bokashi rechtstreeks in de bodem of voeg het toe aan een Bokashihoop (met plastic luchtdicht afdekken) of verrijk de composthoop.
Verwerk ca. 1 kg Bokashi/m2 op (tot max. 2 kg/m2 op arme gronden) per jaar.
Bodemleven zoals bacteriën, schimmels en regenwormen verteren de Bokashi. De voedingstoffen die vrijkomen worden opgenomen door de planten.

Bokashivocht aftappen
Tap dagelijks of om de dag het verzamelde vocht af. Het kan ongeveer een week duren voordat het eerste vocht afgetapt kan worden. De hoeveelheid vocht hangt af van welke resten in de container zijn verwerkt. Veel fruit geeft bijvoorbeeld veel vocht.
Bokashivocht is een soort superfood voor planten want het bevat voedingsstoffen en nuttige micro-organismen. Het is wel vrij zuur. Verdun het Bokashivocht daarom minimaal 1/100 met water (10 ml / 1 liter water).
Het beste is om het afgetapte vocht meteen te gebruiken. In het toilet/afvoerbuizen werkt het als een preventieve en natuurlijke reiniging. Nog een voordeel!

Een Bokashi container bevat een ijzeren rooster, een aftapkraan en een goed sluitende deksel.
Inhoud: 120 liter
Afmetingen: L 55 x B 48 x H 97 cm