Bokashi maken van etensresten

Wanneer we voedsel weggooien, verspillen we niet alleen het voedsel zelf, maar ook de energie, het water en de arbeid die nodig waren om het te produceren. Dit heeft een negatieve impact op het milieu, omdat het leidt tot extra uitstoot van broeikasgassen en het verhoogt het gebruik van natuurlijke hulpbronnen.
Door in plaats daarvan etensresten te verzamelen en te verwerken tot bokashi, kunnen we deze verspilling verminderen. Door je organische resten te fermenteren maak je waardevolle voeding voor je tuin. Een bijkomend voordeel is dat je beter inzicht krijgt in je eigen afvalstroom of eigenlijk je grondstoffenbeheer!

Aan de slag!
Met de Bokashi-keukenemmer fermenteer je je eigen keukenresten in huis. Door keukenresten te mengen met Bokashi Starter en afgesloten in de keukenemmer te bewaren, ontstaat er waardevol organisch materiaal. De Effectieve Micro-organismen aanwezig in de Bokashi Starter zorgen ervoor dat de aanwezige verse keukenresten fermenteren i.p.v. rotten. Rotting en stank krijgen in dit fermentatieproces geen schijn van kans. In ruil krijg je goede voeding voor het bodemleven.

Hoe maak je Bokashi?
1. Strooi ca. 20 gram Bokashi Starter op het rooster van de emmer.
2. Voeg een laagje (verkleind) voedselafval toe (max. 5 cm)
3. Strooi ca. 40 gram Bokashi Starter op de etensresten.
4. Druk de etensresten stevig aan en sluit de emmer goed af met het deksel.
5. Herhaal dit proces totdat de emmer gevuld is.
6. Tap regelmatig het Bokashi vocht af. Verdun met water en giet bij de planten.
7. Laat een volle emmer twee weken fermenteren. De Bokashi is klaar wanneer het een zoetzure geur heeft. De etensresten zijn nauwelijks van structuur en uiterlijk veranderd.
8. Verwerk de Bokashi in de (moes)tuin.

Wat te doen met het Bokashisap?
Het afgetapte Bokashisap is ideaal als plantenvoeding en enten van het bodemleven voor tuinplanten. Het is rijk aan goede micro-organismen, nutriënten en alle nuttige stoffen die vrijkomen bij het fermentatieproces.
Het sap is wel wat zuur. Verdun het Bokashi-sap daarom minimaal 1/100 met water (dat is 10 ml op 1 liter water). Het afgetapte sap kun je het beste meteen gebruiken. In het toilet/afvoerbuizen werkt het tevens als een natuurlijke reiniger en voorkomt verstopping.

In de bodem
De Bokashi kan nu rechtstreeks worden ingewerkt in de bodem van de (moes)tuin. Graaf een geul of gat (10 cm diep) en breng 1 kg Bokashi per 1 m2 aan. Dek het dan weer af met een laagje aarde. Wacht twee weken met zaaien of poten. Want anders zou het zaadje ook gaan fermenteren.
Als je het tussen de planten door verwerkt, houdt dan ca. 10 cm afstand tot de wortels. Hoe warmer hoe sneller de Bokashi wordt verteerd door het bodemleven. Op slechte, arme gronden kun je in jet voor – en najaar 1-2 kg/m2 verwerken.

Verwerken in potten en bakken
Meng de Bokashi met aarde in een pot van aardewerk. Zet die een paar weken of maanden omgekeerd op de bodem. De Bokashi zal hierin verteren tot een soort Bokashi-potgrond. Regenwormen kunnen zo vanuit de bodem de pot in. Meng wat Bokashi door de (pot)grond in bloembakken. Wacht twee weken voordat je gaat zaaien of planten.

Verwerken in de compost
Meng de Bokashi in laagjes door de compost. Zo werkt het als een compostversneller en verrijkt het de compost.