Met heermoes en Vulkamin tekort aan sporenelementen oplossen

Heermoes (of paardenstaart) in de tuin is voor velen een nachtmerrie. Verwijderen of de bodem afdekken biedt geen oplossing. Het groeit op plaatsen waar weinig sporenelementen in de bodem zitten. Heermoes heeft lange wortels waarmee het diep uit de grond zijn voeding haalt. Door een hoog vochtgehalte, weinig zuurstof en arme grond krijgt heermoes kans om te groeien. Heermoes attendeert ons er dus op dat er een gebrek is aan sporenelementen. Samen met heermoes en Vulkamin kunnen we dit gebrek aan voeding verhelpen. We bestrijden dus niet de heermoes, maar pakken het gebrek aan sporenelementen aan.

Vulkamin oergesteentegranulaat is een vulkanisch gesteente en kan helpen bij het oplossen van een tekort aan sporenelementen in uw bodem. Vulkamin brengt voeding in de bodem, waardoor heermoes minder kans krijgt om te groeien. Tegelijkertijd wordt de hoeveelheid sporenelementen in de bodem op peil gebracht.

Sjaak Willemstein van DeDuurzameTuin.nl heeft er goede ervaringen mee: ‘In de berm bij mijn voormalige bedrijfspand groeide veel heermoes. Ik heb daar één of twee keer per jaar Vulkamin gestrooid. De bodem heeft tijd nodig om de sporenelementen te op te nemen. Maar na een tijdje groeide er steeds minder heermoes; een succes dus. Naast mijn nieuwe bedrijfspand ligt een strook grond waar ook heermoes voorkomt. Daar heb ik nu ook Vulkamin gestrooid. Je maakt hun groeiplek onaantrekkelijk. Het duurt even, maar het is eigenlijk de enige manier om heermoes aan te pakken’.

Hoe ga je te werk?

1)     Verdeel Vulkamin oergesteentegranulaat aan op de grond waar de heermoes groeit (ca 1 kg per 10m2). Dit zal helpen om de groei van de heermoes te remmen en de bodemstructuur te verbeteren.

2)     Hark het granulaat door de bovenste laag van de bodem, zodat het goed wordt vermengd met de grond.

3)     Water de grond goed om de granulaat in de bodem te laten zakken.

4)     Herhaal deze stappen een aantal keer per jaar om de heermoes onder controle te houden. Dit kan het beste worden gedaan in het voor- en najaar.