Bokashi maken van tuinresten

Door eigen tuinresten te verwerken tot Bokashi lever je een bijdrage aan het hergebruik van organisch materiaal en wordt het organische stofgehalte en de vruchtbaarheid van eigen bodem verhoogd. Een vitale bodem zorgt voor vitale planten!

Voordelen en effecten van bokashi
• Optimale voeding voor het bodemleven
• Verhoogt de organische stofbalans
• Ziekte-onderdrukkende werking
• Lage onkruiddruk (bij mulchen)
• Gebruik van materiaal van eigen bodem
• Behoud van mineralen binnen je eigen tuin
• Besparing afvoerkosten organisch materiaal

Hoe maak je een bokashihoop?
Kies een combinatie met bij voorkeur verschillende organische materialen. Geschikte tuinresten zijn blad, stengels, bloemenresten, dunne takken, gemaaid gras enz. Beperk de hoeveel grond. Vermeng koolstofrijk (houtig) materiaal zoals takken, stro en stengels met stikstofrijk (zacht) materiaal als vers gras, blad, of mest.

Verkleinen
Verklein grove of lange stukken tot max 5 cm. eventueel met een schredder. Daarna zet je een hoop op die je goed aandrukt, zodat zoveel mogelijk zuurstof uit de hoop verdwijnt.

Dosering
Per ton (= 1000kg) tuinresten heb je nodig:
• 2 à 3 liter Microferm (250 ml Microferm aanlengen met 10 liter water). Met een gieter over iedere laag aanbrengen.
• 12 kg Aegir zeeschelpenkalk (emmer van 10 liter 2/3 gevuld)
• 12 kg Edasil kleimineralen (emmer van 10 liter gevuld tot aan het streepje 10 liter)

Vochtigheid
Het materiaal dat je gebruikt moet voldoende vocht bevatten zodat de micro-organismen zich kunnen verplaatsen en hun werk kunnen doen. Als het materiaal te droog is, dan Microferm verdunnen in wat meer water. Als je in het vochtige materiaal knijpt dan mag er geen vocht uitsijpelen.

Hoop opbouwen in lagen
Er zijn twee manieren om een hoop op te bouwen. De “lasagne” methode, laagjes op elkaar (handig voor resten die in bulk vrijkomen) en de “verticale” methode, laagjes aan de zijkant tegen elkaar aan (voor resten die gefaseerd van de tuin komen). Lasagne: Begin met een stevige laag aan de randen om meer stevigheid aan de hoop te geven. Werk in lagen van 20 cm tuinresten. Breng hierop een dunne laag van kleimineralen, zeeschelpenkalk en (verdunde) Microferm. Alles goed aanstampen. Daarna nog een laag toevoegen en producten weer verdelen etc.
Verticaal: Meng alle resten goed door met de producten en duw stijf tegen de andere laag aan.

Hoop afdekken
Dek de hoop altijd zorgvuldig luchtdicht af met een plastic zeil. Voeg eventueel nog een kleed toe om beschadigingen (van vogels) te voorkomen. Laat de resten tenminste acht weken fermenteren.
Het kan voorkomen dat de zijkanten van de hoop wat minder compact zijn aangestampt en hierdoor ook minder goed heeft kunnen fermenteren. Voeg deze lagen weer toe in het midden van de volgende hoop.

Verwerken in de tuin
Verwerk in het vroege voorjaar de tuinbokashi als mulchlaag (ca. 10 cm) over de bedden of tussen de planten. Het bodemleven verteert langzaam de Bokashi. Na enige tijd zal alles omgezet zijn en voedt je de bodem met Bokashi.