Zaaigoed ‘ontsmetten’ met EM

Als je straks weer met zaaigoed in de weer bent, behandel het dan eerst met Microferm. Je geeft het zaadje zo een goede start.
Microferm bestaat uit effectieve micro-organismen (EM®) die met schadelijk bacteriën en schimmels wegconcurreren. Zo bescherm je de zaden tegen ziekten. EM® stimuleert ook de kiemvorming zodat de plant zich goed ontwikkelen.

Hoe ga je te werk?
– Verdun 30 – 60 ml Microferm met 1 liter water.
– Doe de zaden in een vochtig zakje en dompel het in de oplossing.

Tijdsduur
– Kleine zaailingen: 20-30 min (bijv koolzaad, klaver, wortelen, bloemen)
– Zaailingen van gemiddelde grootte: 30-60 min (bijv graan)
– Grote zaailingen: 2-3 uur (pompoen, veldbonen, mais, aardappels)

Het zaaigoed zo vochtig mogelijk zaaien.

Strooi Aegir Zeeschelpenkalk en Edasil Kleimineralen over het vochtige zaaigoed.
Rond het zaad worden zo extra voedingsstoffen aan de grond toegevoegd en heeft het een positieve invloed op de groei in de tuin. De extra omhulling van de zaadkorrel met kalk reguleert de pH-waarde in de grond. Het beste kan Aegir zeeschelpenkalk worden gebruikt omdat die meer sporenelementen en mineralen bevat en veel langzamer in de grond oplost dan gewone kalk.

Edasil Kleimineralen zorgen voor een gunstige huisvesting voor micro-organismen. Door hun lamellen-vormige opbouw ontstaat een groot oppervlak. Bij vochtige omstandigheden zetten ze uit en kunnen zo een grote hoeveelheid water opslaan; bij droogte geven ze geleidelijk water aan hun omgeving af. Micro-organismen kunnen zich uitstekend in de lamellen verstoppen, zodat veel van hun natuurlijke vijanden, zoals nematoden, hen niet kunnen bereiken.