Nieuws

12 Apr 2021

BuurtBokashi in Arnhem

Agriton was betrokken bij dit leuke project! Annabel Solnik heeft in samenwerking met het BuurtGroenBedrijf & keypartners de pilot ‘BuurtBokashi’ opgezet. Bokashi betekent ‘goed gefermenteerd organisch materiaal’ in het Japans. Bokashi is voeding voor plant en dier. Het bodemleven ontwikkelt zich, waardoor de structuur van de bodem beter wordt. Hierdoor ontstaat er een gezonde …

Lees verder
08 Apr 2021

Bokashi op een balkontuin

Een mooie video (Engelstalig) over het gebruik van de Bokashi-emmer op een balkon in de stad! Bekijk hoe deze vrouw op een kleine ruimte toch een eetbare jungle weet te maken. NB: in Nederland gebruiken we Bokashi Starter waar de effectieve micro-organismen al in zitten. En wij adviseren om het Bokashivocht 1:100 te verdunnen. Easiest …

Lees verder
18 Feb 2021

Over een kleine potstal op school…

Op basisschool Matthijsje lopen er niet alleen kinderen rond. Op de school bij de Drents-Friese grens worden namelijk ook een aantal dieren gehouden. Naast (goud)vissen zijn er ook kippen, konijnen en geiten. Elke ochtend worden de dieren gevoerd en verzorgd door een groepje leerlingen met een ouder. Het kleine binnenverblijf voor de twee geiten werd …

Lees verder
18 Feb 2021

De wereld veranderen met jouw twee handen

Een prachtig artikel over onze EMbassadeur Natascha Hagenbeek door De Gezonde Stad Elke maand interviewt De Gezonde Stad een duurzame Amsterdamse koploper. Deze maand spreken we Natascha Hagenbeek. Zij bracht tien jaar geleden als één van de eersten stadslandbouw naar Amsterdam en leeft naar de naam van haar project: I can …

Lees verder
18 Feb 2021

Wetenschappelijke onderbouwing van Bokashi

Bokashi wordt al enige jaren onder meer in de landbouw toegepast. Agriton heeft een meerjarig onderzoek lopen bij proefboerderij SPNA. In de volgende lezing door Jan Feersma Hoekstra wordt onder meer ingaan op dit onderzoek en andere onderzoeken die al zijn uitgevoerd. Bijvoorbeeld over het effect op de bodem en gewas.

Lees verder
19 Jan 2021

Van der Tol maakt slimme Bokashikast in binnentuin

Groenbedrijf Van der Tol plaatste voor de Alliantie de allereerste Bokashi-kast in een binnentuin in de Indische Buurt in Amsterdam. Mooi project waar Van der Tol samen met de bewoners snoeimateriaal fermenteert tot Bokashi. De tuinresten worden eerst verkleind en dan gemengd met Microferm, Aegir Zeeschelpenkalk en Edasil Kleimineralen. Het geheel wordt 8 weken luchtdicht …

Lees verder
10 Jan 2021

Bokashi in de gemeente Meppel

De gemeente Meppel gebruikt 90 procent van al het blad dat in het najaar wordt opgehaald nu om Bokashi van te maken. Het blad wordt fijngemalen en er worden onder meer kleimineralen en zeeschelpenkalk aan toegevoegd. Dat materiaal wordt in het voorjaar teruggebracht in de heestervakken.

Lees verder
18 Feb 2021

Bokashi lijkt goede voeding voor bodemleven

Bokashi lijkt een interessantere voedingsbron voor het bodemleven dan compost. Dat blijkt uit ervaringen van de telersgroep Stichting de Hoeksche Waard op de Kaart (H-Wodka) in samenwerking met waterschap Hollandse Delta. De bokashimethode, om van organische reststromen een bodemverbeteraar te maken, berust op fermenteren. Fermentatie is een anaerobe omzetting van organische stof door micro-organismen, die …

Lees verder